Adskillige studier viser, at elever lærer bedre og har det bedre, når skolegangen først begynder klokken 9. Så hvorfor holder vi fast i en mødetid fra bondesamfundet?
Emil Sloth Andersen har selv været der, hvor trætheden fyldte det hele og førte til stress, pessimisme, irritation. Det har fået ham til at se nærmere på kronobiologien:
Ifølge Ugeskrift for læger er kronobiologi læren om primært cirkadiske rytmer i det biologiske system med en periode på ca. 24 timer. Dette indre ur er genetisk kodet og koordinerer en række funktioner fra søvn/vågen cyklusser til hormonudskillelse, spisning, fordøjelse og energiniveau. Vi har et unikt biologisk ur med forskellige præferencer for, hvornår vi er parate til at være vågne – og parate til at sove.
Angiveligt forrykker det indre ur sig i høj grad i teenagealderen. Der findes studier der viser, hvordan mennesker påvirkes, når de modarbejder deres egen døgnrytme, og der er studier der dokumenterer, at med den gode søvn kommer bedre indlæring, større kreativitet, emotionel stabilitet, bedre motorisk indlæringsevne og lavere risiko for overvægt. Det burde vi ifølge forfatteren tage alvorligt, ikke mindst fordi vi har så mange unge i trivselskrise.
Emil Sloth Andersen fortæller om egne erfaringer, om kronobiologien, om de politiske ambitioner for projektet, og om hvordan skoler kan indføre senere mødetid, også uden at dagene bliver for lange. En række danske skoler har indført senere mødetid for de ældste elever, og det bevirker eksempelvis, at antallet af elever der sover mere end otte timer i døgnet stiger fra 18 til 44 procent på skoler, hvor mødetiden flyttes fra 08.00 til 08.25. Nye skoler kan på reloadme.dk finde undervisningsmateriale om søvn og muligheder. Den 4. august 2024 var der en artikel i Weekendavisen om netop Th. Langs Skole og eksperimentet med mødetiden.
Emnet er ikke nyt. Anthony Giddens er i The Consequences of Modernity inde på, hvad der sker, når man adskiller menneskets tid fra naturens døgnrytme, den der fulgte dagen og årstiderne. (Og måske er det også det, Grundtvig er inde på, når han skriver ‘Solen står med bonden op …’).
Interessant og velbegrundet indlæg i trivselsdebatten.
F*cking træt
Til B-mennesket, der er træt af trætheden
Emil Sloth Andersen
98 sider
Forlaget Indblik
Udgivet: 2024
Birte Strandby