Ane Øland Bækgaard er præst Ishøj Kirke – og mange flere ting. Hun er også forfatter til den fine lille bønnebog ”Hørt”. Den atypiske bønnebog har undertitlen ”Almanak over hverdagens bønner”. Med ordet almanak henvises til at bogen følger årets gang.
Hvis du ser gudstjenester på tv, har du måske allerede set forfatteren i rollen som præst i Ishøj Kirke. Hun har stået for såkaldte tema-gudstjenester. Ane Øland Bækgaard fandt også vej hjem i mange stuer, da hun var hun vært på tv-programmet ”Størst af alt er kærligheden”. Serien blev sendt på DR2. Andre vil kende hende som den ene halvdel af værtsparret på podcastserien ”Vorherre bevares”, som Heartbeat står bag.
I forordet til ”Hørt” skriver Ane Øland Bækgaard om bogens tilblivelse. I hendes opvækst blev der ved sengetid først bedt det traditionelle Fadervor. Efterfølgende sluttede faren af med ”ekstraudsendelsen”. Det var en form for fri bøn, hvor Ane og hendes søster selv bød ind og satte ord på dét, de gerne ville takke for eller bede om hjælp til. Fadervor og bønspraksis gled bort, da Ane blev ældre. Hun optog det i en friere form efter en periode med afmægtighed. Det blev til god hjælp. Ane Øland Bækgaard beskriver bønnen som ”et sted, hvor jeg helt blottet kan stå frem som det menneske jeg er”.
”Hørt” er blevet til efter at Ane Øland Bækgaard nedskrev sine bønner. De minder på sin vis om barndommens ”ekstraudsendelse”. Bønnerne rummer en tak. Flere indeholder også en bøn om hjælp. Andre er mere en stille refleksion over nuet. Bønnerne kan således være situationsbestemte hændelser eller mere filosofiske refleksioner. Fælles er dog, at de er korte og handler om at være menneske. Her er både lys og mørke til stede. Forfatteren håber, at bogen kan inspirere til at andre selv sætter ord på egne bønner.
Bønnerne er som nævnt organiseret efter årets gang, og begynder med januar. Her møder læseren bønner omhandlende nytårsforsætter, men også håbet om at blive mødt med barmhjertighed. Senere på foråret optræder fx en bøn om, at der må komme solskin fordi, der har været mørkt så længe.
Det hverdagsnære og genkendelige trænger sig på i bønnerne. I en bøn om at kunne tælle til ti, tænker jeg på moderskabets prøvelser eller på samlivets genvordigheder. Der er også fine bønner om at blive elsket som partner. Samlingen rummer flere stærke og smukke bønner om moderskabet. De går lige i hjertet. Der er b.la. en kraftfuld bøn om at få styrke til at støtte det frygtsomme barn på en varm og kærlig måde.
Forfatteren har også enkelte bønner, hvor hun zoomer ud. Fx i en takkebøn for lys i vinduerne ved befrielsen. Ligeledes takkes naturen og årets gang for oplevelsen af vejr og vind.
Allerstærkest står måske december fordi den brutalt, råt og ærligt i bønnens form afdækker essensen af Grundtvigs julesorg, men også sætter fine ord på juleglæde.
Ane Øland Bækgaards smukke samling bønner til hverdagen er yderst vellykkede. Teksterne er genkendelige og giver stof til eftertanke. Forfatteren kommer vidt omkring. Bønnerne kan læses af alle, og de vil være en perfekt gaveidé. Det er langt fra nødvendigt at opfatte teksterne som en kristen bøn. Det afhænger af øjnene der ser. De fleste tekster minder om de hverdagscauserier, der finder vej til kendte streger. Eller om digte. Ane Øland Bækgaard har en særlig umiddelbarhed i sit sprog. Det er ærligt, ligefremt og altid taknemmeligt. Hvor er det befriende at opleve en præst, der sætter ord på livet i alle dets facetter med sådan en ligefremhed. Her er både plads til glæde, vrede, sorg, usikkerhed og frustrationer. Tak for dét.
Hørt
Almanak over hverdagens bønner
Forfatter: Ane Øland Bækgaard
Forlag: Politikens Forlag
384 sider. Indbundet
Udgivelsesdato: Den 26. oktober 2023
Anmelder: Nønne Lønne Votborg