En roman om Tove Jansson

Tove Jansson er kendt verden over for skabelsen af de hyggelige Mummitrolde. Med denne biofiktive roman får vi meget mere at vide om Tove Jansson takket være den unge finske forfatter Johanna Venho, som med Efterårsbogen har skrevet sin roman nummer to.

Bogens titel er velvalgt. Vi møder Tove Jansson og hendes livslange partner, Tuulikki Pietila, i august 1991. Tove Jansson er nu 77 år og har besluttet at sige farvel til den ø i skærgården, Klovharu, som de har tilbragt 30 somre på. Tove har erkendt, at det er en brutal proces at tilpasse sig tidens gang. Nu må resten af livet tilbringes i byen.

Lidt forstyrrende har forfatteren skrevet den unge biologistuderende, Maria, ind i bogen. Maria er storfan af Tove Jansson og tager med på universitetets sommerkursus, der holdes i nærheden af Tove Janssons ø. Håbet er at møde sit idol. Hvad der er meningen med den forvirrede Marias optræden i romanen, er ikke til at gennemskue. Måske for at få nogle bekymrende  synspunkter om miljøet fyret af? Det er Marias ven, Atte, mester for. 

Det skal ikke ødelægge nydelsen af kapitlerne om Tove Jansson. Stille og roligt kommer vi igennem den store kunstners liv. Lige fra fødslen  i 1914 og til bogens nutid i 1991.

Forældrene er også kunstnere, og de befinder sig i den svensk-finske elite. Tove møder kun hjælp og støtte, da hun begynder sin kunstneriske bane der omfatter meget andet end Mumitrolde, litteratur for voksne og malerier. Jansson lader sig ikke presse ind i nogen bestemt form af den offentlige mening. Det kommer der kun middelmådighed ud af. Multikunstner er en betegnelse, der passer på Tove Jansson.

‘Ham’ er en person, der optræder i bogen. Og der går adskillige sider, før læseren opfatter, at det er Toves myndige og kærlige moder, der kaldes sådan. 

Efterårsbogen indeholder megen livsvisdom og megen tekst om at blive gammel. 

Efterårsbogen

En roman om Tove Jansson

Forfatter Johanna Venho

Oversat af Birgita Bonde Hansen

280 sider

Udkom september 2023

Turbine

Anmelder Bjarne Gregersen