Endnu engang leverer Rockwool Fondens Forskningsenhed en gennemarbejdet udgivelse der giver afsæt til en fornuftig debat. Det er både rart og praktisk at få samlet de informationer, der rent faktisk er til rådighed og få dem serveret i logisk orden. Nogle gange er der overraskelser. Eneste anke er, at der står ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed så mange gange, at det kan forveksles med product placement.
Men indholdet er godt. Først lidt historie om hvornår og hvorfor vi gik væk fra voldssamfundet og over til en samfundsstruktur, hvor staten havde voldsmonopolet. Dernæst er der tekst om formål og ide med straf og afsoning, og derefter grafer over kriminalitetens udvikling.
Overraskende steg kriminaliteten i 1960 – da vi var på vej ind i velfærdssamfundet – for siden at falde igen. Stigningen kan netop skyldes den voksende velfærd. Alle blev rigere og købte mere og dyrere. Massebilisme og sommerhuse, der stod tomme om vinteren var medvirkende til det, der benævnes fristelsespres. Der blev simpelthen mere at stjæle. Det der hedder ejendomskriminalitet falder så igen efter midten af 1990’erne blandt andet på grund af øget overvågning og mere effektiv brug af teknisk og social sikring.
Et mere generelt fald i kriminalitet skyldes også en ændring i unges liv. Dels opholder de unge sig ofte bag skærmene (endelig en positiv ting ved de mange skærme!). Dels er generationskløften krympet, de unge har adgang til flere ressourcer, og mange forældre bruger tid sammen med børnene. Forældrene er desuden bedre uddannet – uddannelse er en af de sikre trumfer, når det gælder om at bekæmpe kriminalitet. Herudover nævnes et faldende forbrug af alkohol og stoffer som en forklaring på nedgangen i kriminalitet.
Efter en redegørelse for kriminalitetens væsen ses der nærmere på de kriminelles baggrund, forældre, arv og miljø, selv boligsituation der kan være afgørende for, om en straffet falder tilbage i miljøet. I den forbindelse nævnes også, at gode fysiske miljøer har indflydelse, forstået på den facon, at områder der er præget af lov og orden, uden skrald og knaldede ruder ikke indbyder til kriminalitet. Der er grafer der viser, at der er dobbelt så meget kriminalitet i tætbebyggede områder som i landområder, og at kun 4 % af de kriminelle er kvinder. Så langt er ligestillingen altså ikke nået.
Generelt får vi et fint, præcist billede af kriminaliteten i Danmark, og hvilke tiltag der influerer på denne. Der er sammenligning med andre lande, og der er et kapitel om psykiatriens rolle i forbindelse med nedsættelse af kriminalitet. Emnet er som sædvanligt grundigt behandlet og bogen anvendelig som manual til nedsættelse af kriminalitet.
Hvad vi ved om de dømte og deres kriminalitet
Lars Højsgaard Andersen og Bent Jensen
Forord af Jan Rose Skaksen
206 sider
ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed
Gyldendal
Udgivet: 2023
Birte Strandby