Tiden … lige før semesterstart på universiteterne er den absolutte højsæson for skilsmisser. Forældre, som har tænkt, talt og drømt om skilsmisse, gør først noget konkret ved det, når deres snuskebasse er sikkert i havn.

Risalderen foregår i Kina, helt præcist i Tianjin og Beijin og sommetider i små landsbyer ude på landet. Kina er et nuanceret samfund, et sted for kraftig vækst og liberalisme og et sted, der er styret næsten diktatorisk, men folk lærer at tilpasse sig.

Her er for eksempel lommetyven, Wang, der med en dygtig lærers støtte har udviklet sig til et geni på sit felt. Derfor har han heller aldrig været pågrebet af politiet, mens andre i samme erhverv har været mere uheldige. Wang ved, hvem der er politi i det område, hvor han opererer. På det seneste er han også begyndt at lægge mærke til en dygtig kvindelig lommetyv, som han måske kan hjælpe med at raffinere sit talent. Og så sker der noget, der får Wang til at tage en lærling.

Der er også elskerinden, der får finansieret lejlighed og lommepenge af sin rige elsker. Det er helt fint, men så dør den rige mands kone, og elskerinden undrer sig over, at manden ikke frier til hende. Men rigmanden er ikke længere så sikker. Han tilbyder i stedet elskerinden, at betale for, at hun kan tage en MBA, så hun kan udvikle sig til godt hustrumateriale. Og det gør hun så, men hustru for hvem?

Og så er der en velkomsttale til den nye medarbejder på børnehjemmet. Den er ikke for moralske mennesker, og det samme kan man sige om Xings forretningside. Han rykker ud med riskager til demonstrationer og oprør, helst når oprørene har været i gang i et par timer, så folk er trætte og er gået sukkerkolde. Med den manøvre kan han få udsolgt langt hurtigere, end hvis han stillede sig op med sine riskager på en almindelig gade. Xing er en mand med en fremtid.

Her er historier for enhver smag, relativt lykkelige uden at være alt for fantasifulde. De handler om almindelige mennesker der forvalter deres liv, som de bedst kan. Flere af karaktererne udviser en resigneret accept af deres liv, men griber så alligevel de chancer tilfældet sender. ‘Østen møder Vesten’ i en lille række stilfærdige og overraskende kulturchok. Nydelse og underholdning.

Risalderen

– En mosaikroman om en tidsalder hvor Kina er blevet mere synlig

Xinxin Ren Gudbjörnsson

124 sider

Rebel with a Cause

Udgivet: 05.05.2022

Birte Strandby