Den veganske madblogger og -kogebogsforfatter Mia Sommer er klar med enkle og interessante opskrifter med bælgfrugter. ”Fantastiske bælgfrugter” har undertitlen ”Nemme retter der gør dig vild med bønner, linser og kikærter”. Bogens opskrifter er sunde, plantebaserede og lette at lave. 

Mia Sommer har levet vegetarisk siden hun var 12 år. I 2005 blev hun veganer, og hun har som sådanne dedikeret sig til at formidle denne levevis til danskerne. Det gør hun b.la. på sin blog https://miasommer.org/, som aktivist og som grøn kogebogsforfatter. Hun er forfatter til de grønne kogebøger ”Vegansk velvære”, ”Vegansk madglæde” og ”Veganske fristelser”, ligesom hun har stået for opskrifterne til ”Grønne spirer – alt om vegansk ernæring til børn” af Maria Felding. Der er med andre ord tale om en erfaren vegansk kogebogsskribent. 

Måske har du tænkt, hvad pokker er en bælgfrugt? Fødevarestyrelsen har ligefrem kørt en kampagne med det finurlige slogan ”Hvad Fuck er en bælgfrugt?”. Det står krystalklart, at Fødevarestyrelsen ønsker at vi skal spise flere bælgfrugter. For mange mennesker er bælgfrugterne imidlertid ukendt land!

Uanset om du er fuldstændig novice udi bælgfrugter, eller om du blot ønsker inspiration til endnu mere madlavning med bælgfrugter, så er ”Fantastiske bælgfrugter” en herlig inspirationskogebog. Mia Sommer har udvalgt ni af de mest hyppigst forekomne bælgfrugter, som hun formidler opskrifter med. Der er tale om flg: Røde linser, Kikærter, Kidneybønner, Sorte bønner, Hvide bønner, Gule ærter, Sojabønner (edamame), Grønne ærter og Grønne linser. 

Men allerførst giver Mia Sommer et kort forord, i hvilket hun netop refererer til Fødevarestyrelsens officielle kostråd fra 2021. I kostrådene fik bælgfrugterne en større rolle. Nu hed det, at du bør: ”Skru op for bælgfrugter som fx brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser og kikærter. Ca. 100 g om dagen (tilberedt mængde) er tilpas (ud over de 600 g grøntsager og frugter), når du spiser planterigt og varieret. Du kan få bælgfrugter i mange varianter. De kan købes spiseklare, fx som konserves, tørrede og på frost. Det er vigtigt, at du tilbereder bælgfrugter korrekt. Det skyldes, at bælgfrugter kan indeholde naturligt forekommende lektiner, der kan forårsage sygdom ved indtag. Lektinerne inaktiveres ved korrekt tilberedning. Følg derfor anvisningen på produktet. Grønne bønner og grønne ærter regnes ikke som bælgfrugter. Vær opmærksom på, at grønne bønner, ligesom bælgfrugter, kan indeholde lektiner. Du bør derfor ikke spise grønne bønner rå.”

I ”Fantastiske bælgfrugter” starter Mia Sommer med en introduktion til bælgfrugter. Her gennemgår hun, hvad bælgfrugter er, hvordan de tilberedes og hun kigger nærmere på bælgfrugternes ernæringsmæssige egenskaber. 

De følgende kapitler handler om de udvalgte bælgfrugter. Først gives der en sides fakta og generelle tips. Herefter er der seks opskrifter med den pågældende bælgfrugttype. Opskrifterne spænder over alt fra morgenmad, bagning, smoothie, salat, suppe, hovedret til kage – alt sammen med bælgfrugter i. Mia Sommer har hentet inspiration fra hele verden, men der er også mange klassikere tillavet med planteproteiner. Som i sine tidligere kogebøger vægter Mia Sommer, at maden skal kunne spises af hele familien. Den er både sund og prisvenlig med brug af frosne grøntsager, hvor det fx er relevant. 

Alle opskrifter er præsenteret med en introduktion, der fortæller lidt om smag og evt. lidt om forfatterens oplevelse med opskriften. Opskriften er let at gå til. Bogen har et læsevenligt layout og fremgangsmåden er formidlet på en meget overskuelig og pædagogisk måde. 

Der er tale om en brugsorienteret kogebog, der kalder på at blive til gavn og glæde ude i mangt et hjem. Hist og pist kunne der med fordel være nogle tips og tricks til at erstatte udvalgte råvarer med andre tilsvarende, da det vil øge brugsværdien yderligere. Personligt synes jeg ikke at stemningsbillederne af familien Sommer, børn, bedsteforældre, fuglemotiver, blomster, palmer, pool eller bålfad giver mening. Men det er jo en smagssag. 

Med ”Fantastiske bælgfrugter” viser Mia Sommer til fulde at bælgfrugter har et stort potentiale i vores køkken. Det gør hun på kreativ og inspirerende vis. Hun henter ikke blot input fra de kulturer, der i århundreder har evnet at bruge bælgfrugterne til perfektion, men trækker også på de mere moderne tendenser. Der er nemlig også forslag til at lave romkugler, dips, smoothie, brød og granola med bælgfrugter. Samtidig viser forfatteren, at du kan hente hjælp indirekte fra Møllerens Gule ærter, tofu og edamamebønner. Mulighederne er mange! 

”Fantastiske bælgfrugter” er en uundværlig kogebog til dig, der gerne vil leve mere grønt og varieret. Bogen anskueliggør, at bælgfrugter ikke er lig med tidskrævende og kompliceret madlavning. Opskrifterne er varierede, indbydende, billige og nemme. Med Mia Sommer ved roret bliver disse planteproteiner præsenteret præcis som det skal gøres: Fantastisk! 

TIPS: 

”Hvad Fuck er en bælgfrugt?” Fødevarestyrelsens kampagne inkl. link til musikvideo: https://altomkost.dk/nyheder/nyhed/nyhed/hvad-fuck-er-en-baelgfrugt/ 

Kostrådene og deres nye fokus på bælgfrugter: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/spis-mindre-koed-vaelg-baelgfrugter-og-fisk/ 

Fantastiske bælgfrugter

Nemme retter der gør dig vild med bønner, linser og kikærter

Forfatter: Mia Sommer

Forlag: Mia Sommer (Forfatterens eget forlag)

144 sider, illustreret i farver

Udgivelsesdato: Den 3. 12. 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg