”De andres land” er første bind i en ny trilogi af den 40-årige fransk-marokkanske forfatter Leïla Slimana. Serien tager afsæt i Leïla Slimanas egen familiehistorie og tager i bind et læseren med til det koloniserede Marokko. Det er en dramatisk beretning om racisme, klassehad og fordomme i et Marokko hvor kolonialismen fylder. 

Slægtshistorien tager sin begyndelse i 1946. Hovedpersonen er den unge franske Mathilde. Hun har giftet sig med den marokkanske officer, Amine Belhaj, som hun har mødt under Anden Verdenskrig. Hans regiment, i den franske hær, var udstationeret i hendes lille hjemby nær Alsace. Nu lander Mathilde i Marokko fuld af oprørstrang, drømme og håb om en eksotisk tilværelse. Veteranen Amine Belhaj drømmer blot om at udnytte det lille stykke land, han har arvet efter sin far, på effektiv vis så han kan skabe et sundt landbrug. Parret bosætter sig til en start hos svigermoren og Amines yngre søskende i byen Meknes. Derefter drager de videre ud i det golde landskab for at etablere deres landbrug. 

Den sårbare og lidt naive Mathilde må snart indse, at Marokko ikke bare fysisk er langt fra Frankrig. Også kulturelt, klimatisk, materielt, politisk, religiøst og holdningsmæssigt befinder hun sig et helt andet sted. Samtidig går det op for hende, at omverden ikke ser med milde øjne på blandede ægteskaber. Racismen er allestedsnærværende. Hvad værre er, at fattigdommen bliver en fast følgesvend, da det skal vise sig at være svært at leve af landbruget. Amine satser på at dyrke frugt- og mandeltræer, men den slags tager tid og er ikke ligetil. Da parret får børn, indskrives den ældste datter, Aisha, i en katolsk skole efter morens ønske. 

Parallelt med Mathildes oplevelser, får læseren særligt indblik i Aishas liv og hvordan, hun har det i skolen. Som datter af en hvid kvinde og en indfødt marokkaner, skiller hun sig ud fra de andre. Aisha er en ensom og ængstelig pige med kruset hår. Hun går i simpelt, hjemmesyet tøj, fordi familien er fattig. Pigen søger at kompensere ved at studere og kaste sin kærlighed på Jesus, men skjuler dog sin tro for ikke at påkalde sig faderens vrede. 

Læseren følger desuden en række bipersoner i og omkring familiens liv. Det drejer sig fx om bestemte hændelser, der afsæt i Amines liv eller vi følger sporadisk udvalgte familiemedlemmer. 

Livet i Marokko er lig med mange prøvelser både i forhold til at få ægteskabet til at fungere, få nok at leve af, skabe sig et netværk og finde mening med tilværelsen. Mathilde oplever mange sorger og stor tvivl i forhold til sit valg. Var det overhovedet rigtigt at opgive sin tilværelse i Frankrig og drage helt til Marokko for at leve sammen med en muslimsk mand? Prøvelserne er mange, og Mathilde føler stor skamfølelse over at tvivle. 

Sidste del af romanen skildrer desuden den politiske situation i landet. Kampen for selvstændighed er i gang og stemningen er højspændt. Amines forbitrede bror Omar er engageret i den nationalistiske sag. De franske kolonisters huse bliver sat i brand. Netop dér er det heldigt at være gift med en indfødt. 

Leïla Slimana skriver effektivt og overbevisende. Stilen er undersøgende og beskrivende. ”De andres land” er en letlæselig slægtsroman, der kalder på mere. Den er fascinerende med sit indblik i et land og en tid langt væk fra vores egen andedam. Emnerne er tankevækkende og har gyldighed endnu den dag i dag. Det er svært, ikke at fatte sympati for personerne. Det er til trods for at forfatteren absolut ikke tegner et glansbillede af nogen. Tværtimod får fortællingen autenticitet og gyldighed qua de farvenuancer alle personerne rummer. 

Med romanen kan vi reflektere over, hvad det vil sige at leve sit liv som fremmed? Det er desværre et spørgsmål, vi forsat må forholde os til med de krige, der pågår omkring os og som sender mennesker på flugt. Men fremmedhed findes også på andre planer. 

”De andres land” er også en udviklingsroman der skildrer, hvordan en ung kvinde rejser håbefuld ud, og ad åre i det fremmede gør sig sine erkendelser, modnes og tager stilling til sit valg og sit liv. Det er en beretning om at finde og skabe mening dér, hvor man er. Leïla Slimana giver os berigende og rørende læsning, der fortjener at nå ud til mange. Fornemt. 

De andres land

Forfatter: Leïla Slimani

Oversættelse: Karsten Nielsen

Forlag: Gyldendal

352 sider. Indbundet. 

Udgivelsesdato: Den 21. 1. 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg