Den 12. oktober 2021 sov jødiske Eddie Jaku stille ind i en alder af 101 år i Australien. Eddie Jaku var Holocaust-overlever, og bar på alverdens rædsler. Men han fastholdt alligevel at: ”Jeg er Jordens lykkeligste mand”, som også er titlen på hans erindringer. Bogen, der fortæller om Eddie Jakus bemærkelsesværdige og barske liv, er udkommet på forlaget Memoris. Det er ganske velfortjent, at selvbiografien fik titlen som årets biografi 2021 

”Jeg er jordens lykkeligste mand” er fortalt med Eddie Jakus egne ord. I årevis fortalte han ikke sine to egne sønner om de grufulde oplevelser, han gennemlevede i koncentrationslejrene under Anden Verdenskrig. De måtte i stedet tilegne sig viden om hans livshistorie og de byrder han bar, ved at lytte til hans foredrag og læse denne biografi. 

Oprindeligt blev Eddie Jaku født som jøden Abraham Salomon Jakubowicz. Han blev født ind i en god, velstillet og kærlig familie. Især faren støttede ham til at tage en teknisk uddannelse. Dét skulle siden hen blive Eddie Jakus overlevelse under krigen. 

Da nazisterne overtog magten i 1933, blev han smidt ud af skolen. Gradvist blev vilkårene for jøderne markant vanskeligere. Faren fik lavet falske ID-papirer til sin søn, og takket være dem kunne han med navnet Walter Schleif blive optaget på en skole i i Tuttlingen. Her blev han uddannet til maskintekniker.

Da jødehadet brød ud i lys og lue den 9. november 1938 indser Eddie, at han er adskilt fra sin elskede familie. Det er forældrenes bryllupsdag og han vil besøge dem. Men alle er borte. Eddie bliver taget til fange af nazisterne og kørt til Buchenwald. I første omgang kan Eddie komme fri ved at love at arbejde for tyskerne som værktøjsmager på en flyfabrik. Men han stikker af til Belgien. Nu starter krigens prøvelser for alvor. Det bliver flere år med forfærdelig flugt og tilfangetagelse som ender med en kummerlig tid i Auschwitz. Til allersidst sendes han endda ud på en af de berygtede dødsmarcher. Da han i 1945 flygter fra den sidste dødsmarch, og findes efter to uger i en skov, vejer han blot 28 kg. da han bringes ind på et hospital. 

Først i 1972 talte han højt om sine oplevelser under krigen. Det var i en kirke. I sin selvbiografi beretter Eddie Jaku åbent og ærligt om sine barske oplevelser som forfulgt jøde og fange i flere kz-lejre. Han fortæller direkte og uden omsvøb om den smerte og sorg, han gennemlevede undervejs. Især usikkerheden omkring familiens skæbne var hård. Bogen er imidlertid også en indsigtsfuld historie om, hvordan, han kom videre med sit liv.

Ulig de allerfleste andre selvbiografier skriver han direkte til læseren, som han flere gange titulerer som “du” eller “dig”. Som titlen antyder, er forfatteren som person meget positivt tænkende. Bogen bærer således ikke præg af hverken vrede eller bitterhed rettet mod tyskerne og deres ugerninger. Netop dét gør stærkt indtryk på mig som læser. Tilgivelsens kraft er nok det element, der har helet Eddie Jaku efter krigens rædsler. Biografien er også en påmindelse om, hvor meget vi skal påskønne vores familie og nære. Men den sætter også mange andre tanker i gang omkring højredrejning, politik, tro og tilhørsforhold. At Eddies overlevelse afhang af hans uddannelse, kundskab og kærligheden til familien er uomtvisteligt. Desuden minder Eddie Jaku os om, hvor meget venskab og sammenhold betyder, når vi møder modstand.

”Jordens lykkeligste mand” er skrevet i et letlæseligt sprog, men emnet er selvsagt følelsesmæssigt tungt og trist. Der berettes om megen ondskab og om mange tab. Forfatteren sparer os således ikke for nogen detaljer. Der er fint og fair, at de sidste vidner får fortalt om de gruopvækkende oplevelser i kz-lejrene. Eddie Jakus bog består af femten korte kapitler, en prolog og en epilog. Der er desuden fotografier af Eddie og hans familie midt i bogen. Alt i alt er ”Jordens lykkeligste mand” en både lærerig, rørende, hårrejsende og hjertevarm bog. Jeg blev dybt bevæget undervejs i min læsning. Sikke en styrke, sikke et sammenhold, sikke en livsvilje og -kraft som Eddie og mange andre udviste under krigen! Dét er værd at blive mindet om. Bogen kan varmt anbefales til alle historieinteresserede. 

Jordens lykkeligste mand

Forfatter: Eddie Jaku

Oversætter: Michael Jepsen

Forlaget Memoris

208 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: D. 9. 11. 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg