Sædvanligvis kan navlepillende, maskuline midtlivskriser skræmme læselysten langt væk, men ikke når det er Jungersen der leverer. Mage til lykkelige og katastrofale livskriser skal man lede længe efter.

Jungersens hovedperson, Per, skal gennem nogle personlige kriser herunder en hård skilsmisse. Det er naturligvis brutalt, og det gør det vanskeligt for Per at se langt ud over sig selv, men det er morsomt, når hans vordende ekshustru der er HR-direktør i en stor virksomhed, klassificerer hans sorg over skilsmissen som destruktiv for hendes arbejdsevne og med den argumentation får sit firma til at finansiere et virkeligt dyrt meditationsophold på Bali til Per. For Per bliver opholdet startskuddet til hans egen karriere som terapeut efter flere år som kommunal kommunikationschef. Han nyder meditationen og ikke mindst den megen sex han har med en de andre deltagere på kuropholdet, en botoxsuppleret jødinde med et kompliceret familieliv. Ydermere får han noget spændende dramaterapi, og han får øje på et barndomsproblem og skærper sit blik for andres lignende problemer. Det hundedyre ophold er en uovertruffen succes.

Som terapeut får han elever på sine hold med meget forskelligartet baggrund, kriminalitet, svigt, endda tortur, og da en af de tidligere kriminelle er færdig med afsoning og i bekneb for et miljøskifte, flytter han ind hos Per. Og så begynder løjerne for alvor. Som i ‘Undtagelsen’ opstår af hverdagen de mærkeligste hændelser. Jungersens hovedperson deltager i en spooky scene med en clairvoyant, og han deltager også i et indbrud i en rockerborg og et mord uden at læseren på noget tidspunkt taber tilliden til Per.

I bind to er vi rykket et par år længere frem i tiden. Terapivirksomheden går over al forventning og trods Pers distancerede forhold til sønnen, efterdønninger efter skilsmissen og ensomhed er han basalt lykkelig. Så forelsker han sig i en iransk kvinde med en traumatisk baggrund og to samspilsramte søskende, og dernæst oplever vi både et mordforsøg og et mord. Bind to er tungere at komme igennem, og den humor og absurditet der lystigt krydrer formidlingen i bind et bliver til alvor, og terapeuten kommer mere på banen med diagnoser af medmenneskene. Men alt i alt fortrinlig underholdning, og måske kan ‘Du kan alt’ også filmatiseres med succes.

Jungersen har tidligere skrevet romanerne ‘Undtagelsen’ og ‘Du forsvinder’, der begge er blevet filmatiseret.

Du kan alt

Christian Jungersen

736 sider

Gyldendal

Udgivet: 24.09.2021

Birte Strandby