Endnu en let læst klassiker fra Straarup & Co. Udover Robinson Crusoe er også Robin Hood, Skatteøen og Oliver Twist udgivet.

De fleste har en ide om, hvem Robinson Crusoe var. Vi har hørt om hans mange ensomme år på en øde ø, og vi har hørt om Fredag der blev hans slave under den sidste del af hans ophold på øen. Men med til historien hører også, at Robinson Crusoe var en befaren sømand og købmand, før han landede på øen. Han havde været i Afrika og Sydamerika og havde købt en plantage i Brasilien. Det er mens han bor her, at hans gode venner foreslår ham at rejse til Afrika og hente slaver, der kan arbejde på deres plantager. Det var ikke politisk ukorrekt dengang.

På rejsen sejler han skib ind i en storm og lider skibbrud, og Robinson Crusoe vågner alene på sin øde ø. Det er her, han udvikler sin egen selvforsynende matrikel med dyrkning af korn, domesticerede geder og syning af tøj. Efter en årrække dukker Fredag op. Han er udset til fortæring af to kannibaler, men Robinson Crusoe redder ham, og siden underviser han ham i engelsk og kristendom.

Illustrationerne er sort/hvide tegninger af Robinson og miljøet på øen, Fredag der hugger en båd ud af et træ.

Robinson Crusoe er også fortællingen om livet i slutningen af 1700—tallet og om kunsten at overleve på en øde ø. Bortset fra at Robinson er jeg-fortæller, som han også er det i Defoes oprindelige udgave, er der ikke megen lighed mellem de to fortællinger. Bylock er tro mod de store linjer i historien, men nødt til at gøre teksten langt kortere og lettere, så den også kan tiltale unge læsere. Projektet er stort set lykkedes, og historien er stadigt læseværdig.

‘I walked about on the shore lifting up my hands, and my whole being, as I may say, wrapped up in a contemplation of my deliverance; making a thousand gestures and motions, which I cannot describe; reflecting upon all my comrades that were drowned, and that there should not be one soul saved but myself; for, as for them, I never saw them afterwards, or any sign of them, except three of their hats, one cap, and two shoes that were not fellows.’ (The Life and Adventures of Robinson Crusoe, gutenberg.org)

Robinson Crusoe

Daniel Defoe

Letlæste klassikere

Genfortalt af Maj Bylock

Oversat af Natasja Erbillor

Illustreret af Rasmus Jensen

73 sider

Straarup & Co

Udgivet: 2020

Birte Strandby