… for selv om meningen med et skydevåben er, at man skal sigte på en specifik ting og ramme den, er det sjældent det, der sker.

Morten Leth Jacobsen fortsætter den fantastiske historie om Christian Jacobsen Drakenberg, der angiveligt levede i 146 år – fra 1626 til 1772. Han havde oplevet at være slave i Aleppo og sømand i kamp mod svenskerne. I 80-års alderen gik han endeligt i land og levede blandt andet af at fortælle løgnhistorier og knap så løgnagtige historier på kroer i Danmark, herunder historien om hvordan han fik en omgang af Tordenskjold – og det var angiveligt sandt nok.

I LIgfærd er Drakenberg en gammel mand på sit dødsleje, og han er ved at fortælle sin livshistorie til Peder Mønster der vil gøre en bog ud af det lange liv. Vi følger de to skiftevis, Drakenberg og Peder Mønster, Drakenbergs fantastiske fortællinger om livet i Danmark og Peder Mønsters daglige liv med overvejelserne om, hvordan og hvor han nu bedst får bogen udgivet.

Drakenberg har oplevet lidt af hvert, og han leverer visdom fra sine mange oplevelser, både som kvartermester til søs, og fra sit arbejde på landjorden. Han er både naiv og klog, som man kun kan være det med mange år på bagen, og hans fortællinger er krydret af hans særlige udlægninger af livet og hans mangel på talent for at holde sig tilbage:

Han var rent ud at ligne ved en byld i røven. Så det sagde jeg til ham, for min mund har alle dage haft sin egen vilje, og resten af min krop har måttet lide, hvad den har forårsaget af skade.

Peder Mønster har sine egne tanker om fænomenet Drakenberg, og om hvordan han er blevet så gammel: Han er gået og gået, han ryger flittigt pibe for at rense sine lunger, og brændevin hjælper ham til at holde sig frisk i sindet. Men ellers går det tilbage for menneskeheden, må Peder erkende, når han læser om de 400 år gamle patriarker i Bibelen.

Det historiske bagtæppe er malet kraftigt op, og vi hører om Struensee, der tillader trykkefrihed, og selv bliver offer for den, om svenskekrigene og om en lang række bipersoner, der har levet. Romanen er fiktion, men de historiske fixpunkter er mange, og Drakenberg er en figur, man gerne havde kendt.

Drakenberg

Del II: Ligfærd

Morten Leth Jacobsen

298 sider

Turbine

Udgivet: 20.08.2020

Birte Strandby