Efter min opfattelse findes der ikke større nåde her i verden end den menneskelige bevidstheds manglende evne til at kombinere samtlige sine bestanddele. Lovecraft
Vores verden som vi kender den, bliver mere og mere uigenkendelig, mere og mere utænkelig, efterhånden som vi oplever planetære katastrofer, pandemier, voldsomt vejr og den lurende trussel om udryddelse. For at kunne forholde sig til denne vores verden igen, foreslår Eugene Thacker, at vi inddrager horrorgenren som en filosofisk mulighed for at tænke det utænkelige, netop fordi horror og vores frygt for det ukendte konfronterer grænsen for vores evne til at forstå den verden, vi lever i.
Og hvad er det så horror kan? Eugene Thacker gennemgår via spørgsmål, argumenter, modargumenter og svar en række horrorrelaterede fænomener, blandt andet black metal og dæmoner. Dæmoner inddeles i antropologiske og mytiske dæmoner og beskrives ud fra Dorés billeder, Bibelen og Dantes Guddommelige Komedie. Dante dukker op i flere sammenhænge, men vi får også en gennemgang af Faust og andre, nyere værker, blandt andet Fred Hoyles ‘Den sorte tåge’, ‘The Day after Tomorrow’ og Stephen Kings ‘The Mist’. Gyserforfatteren Lovecraft og hans fortællinger om det hinsides er selvsagt essentiel i en bog om horror og nævnt i flere sammenhænge.
Det utænkelige i litteratur, musik og film handler ikke kun om dæmonerne, men også om trusler mod hele menneskeheden såsom sort tåge, epidemier eller slam fra jordens indre.
I et kapitel om liv kontra ikke-liv behandles zombier, vampyrer og spøgelser, væsener der alle afviser livet til fordel for en slags liv efter døden.
I denne planets støv er en rundtur i rædselskabinettet, og vi ender i japansk nihilisme, men konklusionen er, at dagens mystik er klimatologisk, ikke menneskerelateret.
Bogen har udmærkede pointer, nogle lettere tilgængelige end andre, og spændende vinkler på gamle temaer.
I denne planets støv
Filosofiens horror
Eugene Thacker
Oversat af René Jean Jensen
Forlaget Mindspace
Udgivet: 2020
Birte Strandby