Hvis man ser James Bond og læser Frederick Forsyth så har man sikkert også hørt, at både Bond og Forsyths karakterer har en forbindelse til virkeligheden. Alligevel bliver man overrasket, når man læser Ben Macintyres bog der handler om virkeligheden. Her er ikke så mange Bond-piger, og der er heller ingen Blofeld eller Le Chiffre, men ellers lever dokumentarværket fuldt ud op til de forventninger, vi har til spionage og spioner.

Vores mand fra KGB hedder Oleg Gordijevskij, og han er i dag pensionist i London. Hans far var også ansat i KGB, og hans storebror døde i samme organisations tjeneste. Gordijevskij var derfor selvskrevet til jobbet som spion, og han giftede sig også med en spion. I første omgang fik han en diplomatstilling på den sovjetiske ambassade i København. Han blev forsøgt kontaktet flere gange af PET og den britiske efterretningstjeneste, men afviste tilnærmelserne, indtil han selv begyndte at tvivle på kommunismen i forbindelse med opførelsen af Berlinmuren og senere invasionen af Tjekkoslovakiet. Ydermere var han skeptisk ved den kommunistiske musik- og litteratursmag, og han besluttede sig for i stedet at arbejde sammen med MI6. Det blev et langt og godt samarbejde, hvor Gordijevskij forsynede den vestlige efterretningstjeneste med oplysninger om KGB og blandt andet bidrog til afsløringen af Arne Treholt.

Skønt både Gordijevskij og MI6 tager alle forholdsregler, undgår de ikke, at KGB bliver mistænksomme – og på et tidspunkt møder vi en ægte skurk og forræder – og Gordijevskijs og hans families tilværelse er pludseligt truet. KGB forsøger at fylde sandhedsserum på Gordijevskij, men inden de får noget ud af ham, får han igangsat den store flugtplan, som MI6 har lagt for ham, og herfra bliver hans tilværelse i 1985 til den rene spionroman. En glimrende af slagsen.

Udover velskrevet drama har Macintyre også blik for spionens hverdag, og vi hører om brush contact, om andre spioner eksempelvis Kim Philby og om Q’s værksted (Hanslope Park), hvor man blandt andet fremstiller chokolade med hvidløg tilegnet spioner der skal arbejde i Frankrig, så de fra dag et kan lugte som franskmænd.

Rekruttering af agenter er om muligt endnu mere fascinerende end på film, omend der begås fejl. Danske PET undrer sig meget over, at den tiltrækkende unge mand, de sender efter Gordijevskij ikke får bid, men der er en forklaring.

Her er noget for fiktionen at leve op til.

Spionen og forræderen

Den utrolige historie om den største koldkrigsspion i Danmark

Ben Macintyre

Oversat af Brian Dan Christensen

466 sider

Gyldendal

Udgivet: Maj 2020

Birte Strandby