Portrætter af i alt 24 mere eller mindre kendte danske forfattere af børne- og ungdomsbøger. Blandt andet Kåre Bluitgen, Charlotte Blay, Josefine Ottesen og Bent Rasmussen selv.

Hvert portræt består af et billede af forfatteren, et afsnit om liv og karriere, (der jævnligt er gået over læreruddannelsen), lidt om hvad der inspirerer forfatteren, og noget om de enkelte bøger/serier. Bogen er opbygget af små afsnit med overskrifter, der angiver for eksempel forfatterens præferencer, såsom Dyr, Læse-let-bøger eller bogtitler. Afslutningsvis er der en liste over litterære priser – og dem er der mange af samt eventuelt angivelse af hjemmeside. Således er bøgerne overskuelige, og hvis man kender forfatternavn, er det let at finde afsnittet og resumeet af den bog, man måtte søge. Der er også så meget spræl i sproget, at det bliver behageligt og tilgængeligt.

De forskellige interviews er udført med stort engagement og respekt for, at alle forfattere er forskellige. Blandt andet spørges Kaaberbøl om behovet for nutidige skammere, og hos Charlotte Blay er der selvsagt en stor interesse for hendes mange rejser, der har bragt et spraglet og inspirerende udland hjem til Fyn og omegn, ligesom det er interessant at erfare, at Kim Fupz Aakeson begyndte sin karriere med en tur med Den Rejsende Højskole. Fantasy fylder meget i børne- og ungdomslitteraturen og både humor, realisme, høj moral og en gnist af anarki (i ordets gammeldags betydning) præger en spraglet og iderig genre.

Måske mangler der et titel- eller stikordsregister bagest, men ellers er bøgerne overraskende underholdende, selvom det er svært at forestille sig, at målgruppen – læsere blandt de 12 – 17-årige – er særlig talstærk. Med disse bøger (der skulle komme et bind III senere) er der gjort et godt forsøg på at bringe genrens producenter tæt på læserne.

Generelt bekræfter bøgerne, som også Torben Weinreich har ytret, at der er en god udvikling i børne- og ungdomslitteraturen i dag.

Forfatter: Bent Rasmussen

126 og 146 sider

Bogforlaget HER&NU

(Bind I er udgivet i 2005 og bind II i 2007)