I Veninder for altid er tolvårige Melika hovedperson. Hun skal flytte skole, og hun skal pludselig forklare sig om sin muslimske baggrund for de nye klassekammerater, og det sværeste: hun skal finde en balance mellem de nye veninder og veninden fra den gamle klasse. Især det sidste giver næsten uoverskuelige vanskeligheder.

Melika hader, at hun skal skifte skole, men familien flytter, og den klasse hun går i er temmelig problemramt. Et er at forlade den gamle klasse, men skoleskiftet betyder også, at hun ikke længere er sammen med sin jævnaldrende veninde og kusine hele dagen, som hun er vant til.

Den nye klasse er roligere, undervisningen er bedre, og de nye klassekammerater virker meget fornuftige, selvom deres mange spørgsmål om tørklæde og kærester er i overkanten. Melika bliver gode venner med nogle piger fra klassen, og i et øjebliks ubetænksomhed inviterer hun dem med hjem. Det ender lidt akavet, Melika kommer til at støde sin kusine, og hun kommer for sent, da hun skal hente sin lillebror i børnehaven. De nye veninder tager det pænt og laver aftaler om samspisning og overnatning. Desværre samme dag som Melika skal til hennafest hos kusinen. Melika regner ud, hvordan hun kan nå begge dele, men det går ikke helt godt.

Fin udlægning af de små kultursammenstød der kan ske for børn, selv om de er født og opvokset i Danmark. Melikas bekymrede og let fordomsfulde indstilling til venskaber, familie og skole kan sikkert genkendes af mange. At Melika efter forskellige opfindsomme manøvrer ender med fornuftige beslutninger kommer ikke som den helt store overraskelse, og romanen får fint fremstillet både Melikas usikkerhed og det farvand, hun skal navigere i.

Veninder for altid

Melika

Camilla Wandahl

126 sider

Høst & Søn

Udgivet: 14.06.2018

Birte Strandby