Bandekrig 145 er skrevet af den svenske forsvarsadvokat og krimiforfatter Jens Lapidus, der fik mange roser for sin romaner Cash og Aldrig fucke op, og den kendte illustrator Peter Bergting, manden bag tegneserien The Portent.
Det er tydeligt, at det er en talentfuld forfatter som har skrevet teksterne til denne lille spændende tegneserieperle. Historien foregår i det meget hårde kriminelle indvandrermiljø i Stockholm. Søsteren til et højtstående bandemedlem bliver voldtaget, og det bliver startskuddet til en ny bandekrig mellem forskellige indvandrergrupper på narkomarkedet. For en gang skyld drejer krigen sig ikke kun om markedsandele i narkotikahandlen men om familieære og blodhævn. Politiet har i lang tid arbejdet koncentreret på at knalde narkohandlerne gennem telefonaflytninger og intens overvågning af miljøet og voldtægtssagen ser ud til at kunne ødelægge den langvarige efterforskning. Mens nogle af betjentene ser det som en stor fordel at gangsterne vil i gang med at udrydde hinanden, vil andre politifolk ikke vende det blinde øje til blodige mord og attentatplaner i indvandrermiljøet, og de søger hjælp hos den lokale imam for at få sat en stopper for konflikten, inden den får et uigenkaldeligt eget liv og blusser op til massemord og vilde skyderier i gaderne.
Tekst og tegninger arbejder rigtig godt sammen i dette grafic novel-projekt, og det er en fornøjelse at læse denne spændende historie, der både har samfundsmæssigt bid og et krimiplot på højt niveau. Lad os bare få mere af den slags nye tiltag.
Tekst: Jens Lapidus
Illustrationer: Peter Bergting
168 sider
Forlag: Modtryk
Udg.: 18.05.2010
Jan Vandall