En dejlig samling af Leif Davidsens noveller. De dækker over en periode på 75 år, og det samlende element er enten krig, vold eller begge dele – eller måske er det i virkeligheden kærlighed, som Leif Davidsen jævnligt fastslår, er essensen i hans krimier. Kærlighed handler det da også om i de to første noveller. Den første Desertøren og den badende kvinde foregår under Den spanske Borgerkrig. Med hjælp fra Hitler og Mussolini er Franco i kamp mod republikanerne. Vores fortæller kæmper på republikanernes side. Modstandsfolket – alle dem der kalder sig antifascister – består af digtere og drømmere fra hele Europa – og så de professionelle fra Den røde Hær, der har overtaget kommandoen, hvilket ifølge hovedpersonen er helt ok. Det hele er grumt og blodigt, indtil kvinden dukker op. Herefter er det grumt, blodigt og anderledes.
Den anden novelle Forræderen er i samme boldgade, men det er ti år senere i krigen i De Baltiske Lande, og det er ikke til at se, om russerne eller tyskerne er fjenden. Danske Peter er på selvmordsmission sammen med to letter. Fælles for de to første noveller er i øvrigt kærlighedshistorien midt i alt det brutale: Begge hovedpersoner møder en lyshåret, blåøjet kvindelig partisan. Det gør ingen lykkelig slutning, men det gør en forskel.
I den tredje novelle Utahs Bjerge er vi rykket væk fra krig og spor efter 2. verdenskrig: En dansk familie i nutiden er på rejse i Utahs bjerge. En hyggelig campingtur, et familieeventyr. En aften tæt på den campingplads, hvor de skal bo, møder de et større politiopbud: En familie er blevet slagtet af to bortløbne fra statsfængslet, og politiet har endnu ikke fundet morderne. Det skaber lidt frygt, men mor beroliger, og det kan mor sagtens gøre, for hun har angiveligt stået i lære hos NYPDs swat team. Måske er det en banal historie men ikke desto mindre er den fed og underholdende.
Davidsen spænder vidt, og det demonstrerer han blandt andet i novellen En ganske lille spion der fortælles fra syvårige Toms øjenhøjde. Det giver nye vinkler og opfattelser som læseren kan undre sig over. Og nye udtryk når de voksnes politiske synspunkter formidles som eksempelvis Servietunionen.
Tom er lille af sin alder og lidt tilbage, og med det prædikat kan man få adgang til rigtigt mange hemmeligheder – om smugling og om utroskab, og viden er magt, selvom man er lille og lidt tilbage.
Leif Davidsen
486 sider
Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 2015