Som i ‘Et andet liv‘ af samme forfatter tages der udgangspunkt i Per Olov Enquists eget liv. Det vil sige handlingen, dramaet, finder sted i en lille svensk bygd, og blandt andet moderen er genkendelig og ikke mindst det ugentlige ritual, hvor mor og børn bekender deres synder. Og som i ‘Et andet liv’ så er det sværeste for barnet at finde på en passende synd at bekende.
Ellers er det historien om to drenge, Johannes og jeg-fortælleren, der er bedste venner og bor lykkeligt med deres familier. Indtil faster Hanna en dag opdager, at de er blevet forbyttet ved fødslen. Højesteret fastslår, at de to drenge skal byttes tilbage. Det sker, da drengene er seks år, og det får voldsomme konsekvenser for både drengene og deres familier. Den enes mor, Alfild, bliver sindssyg, og Johannes og fortællerens venskab går fløjten. Til trøst får Johannes plejesøsteren Eeva-Lisa. Hun får senere et dødfødt barn ‘dødedrengen’ og dør selv kort efter. Johannes falder i vandet fra en tømmerflåde og drukner. Fortælleren er involveret i det sidste dødsfald, men siger ikke noget før denne fortælling.
Det er skrevet enkelt: Hvorfor var det nødvendigt. Det kunne vel være gået alligevel. Men hele fortællerens liv er styret af denne forbytning, og hans mest udtalte had er hadet til faster Hanna, der vil have fejltagelsen rettet.
Baggrund og omgivelser er troværdige. Efterhånden tror man på det specielle lille svenske samfund, hvor folk taber deres glæde og får styrket deres tro. Og måske tror man også på resten af historien om død og genopstandelse set gennem en forstyrret hjerne.
Kaptajn Nemos Bibliotek
Forfatter: Per Olov EnquistOversat af Nanna Thirup
258 sider.
Samlerens Forlag
Udgivet: 28.02.2009 (på svensk i 1991)
Birte Strandby