Tolv små fortællinger om den første coronatid
Hvordan klarer vi det her corona med nedluknig? Tolv kulturpersoner fortæller, hvordan de oplever det. Nogle er vant til at arbejde alene, nogle bor alene, nogle forholder sig frit til opgaven, og for andre er det et rent kulturchok. Både selve nedlukningen men også det pludseligt at skulle tage del i ungernes hjemmeundervisning.
Thomas Skov beskriver i ‘Det forår, jeg blev min far’ hvordan det er at være i verden, føle sig som en del af samfundet eller sidde for sig selv i rolig tryghed. Han fortæller om samtaler han har haft med sin bedstefar om vigtige begivenheder, 2. verdenskrig, drabet på J. F. Kennedy, 9/11. Den begivenhed bedstefaren husker bedst, er prinsesse Anne-Marie og Kong Konstantins bryllup i 1964. Ikke fordi det var den største begivenhed af dem alle, men fordi familiens fjernsyn brød i brand under bryllupsreportagen. Og det siger jo noget væsentligt om, hvordan vi opfatter historien, og hvordan vi husker historien.
Uzma Akbari har skrevet ‘Optegnelser’ der veksler mellem livet i Nordsjælland og ferien i Kabul. Hun og hendes familie kom til Danmark i 2000 som flygtninge. Hun bærer rundt på to kulturer, og det tilfører hendes fortælling en særlig intensitet.
Pivinnguaq Mørch skriver sin fortælling på grønlandsk. Vi ved, at han i 2019 blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, så måske havde det været fedt at kunne læse hans bidrag.
Himlen over Kina er nydeligt layoutet, og der er sort/hvide fotografier af de implicerede. De fleste af fortællingerne er selvbiografiske, oftest meget velskrevne og af divergerende underholdningsværdi. Som coronavidnesbyrd har de jo en vis historisk interesse, men forhåbentligt får de mange talenter større udfordringer og bedre muligheder for at udnytte fortælleevnen i fremtiden.
Himlen over Kina
Antologi
Julie Maj Jakobsen, Peder Frederik Jensen, Nadia Plesner, Pivinnguaq Mørch, Uzma Akbari, Ida Rud, Marie Louise Tüxen, Thomas Skov, StineStregen, Chris Pedersen, Henriette Noermark, Madeleine Kate McGowan
Rebekka Gertz Andersson, Mads Heinesen (red.)
132 sider
Vild Maskine
Udgivet: Januar 2020
Birte Strandby